Wegwerp Handschoenen

Disposables handschoenen zijn leverbaar er in verschillende materialen. Elk materiaal heeft haar eigen eigenschappen waardoor het wel of niet geschikt is voor bepaalde werkzaamheden. De meest gangbare materialen voor disposables handschoenen zijn latex, vinyl en nitril. Dit komt omdat zowel latex, vinyl als nitril handschoenen staan bekend om hun goede hygiënische eigenschappen. Maar welk materiaal handschoenen kies je? En welke handschoen maat heb je nodig?

Latex handschoenen
Latex handschoenen worden gemaakt van natuurlijk rubber en hebben dus als voordeel dat de handschoenen zeer stevig en elastisch zijn. Andere voordelen van latex handschoenen zijn de comfortabele pasvorm en de hoge tastgevoeligheid. Een nadeel is dat sommige mensen een latex allergie hebben en de latex handschoenen dus niet kunnen gebruiken. Latex handschoenen bieden goede bescherming tegen tegen bacteriën, virussen en (anorganische) chemische stoffen maar zijn minder geschikt als je werkt met olie of vet.

Nitril handschoenen
Nitril handschoenen worden gemaakt van synthetisch rubber en zijn ook latexvrij. De nitril handschoenen worden gemaakt van synthetische polymeren die na vulkanisatie dezelfde eigenschappen vertonen als rubber. Nitril handschoenen zijn enorm geschikt voor mensen met een latexallergie. Tevens zijn de nitril handschoenen stevig en goed bestand tegen scheuren en perforatiegaten. Ook zijn nitril handschoenen geschikt als je met oliën en vetten werkt. Binnen de categorie nitril heb je ook soft nitril handschoenen: soft nitril handschoenen zijn dunner dan gewone nitril handschoenen waardoor een beter tastgevoel ontstaat zonder dat er ingeleverd wordt op de kwaliteit.

Vinyl handschoenen
Vinyl handschoenen zijn latexvrije handschoenen en zijn gemaakt van soepel PVC. Vinyl handschoenen worden vaak gebruikt als alternatief voor de latex handschoenen, vooral wanneer er allergie in het spel is. Vinyl handschoenen zijn de dunste handschoenen en daadroor het meest kosteneffectief. Vinyl handschoenen zijn echter ook het minst goed bestand tegen perforatie en chemische belasting. Als je werkt met potentieel gevaarlijke stoffen is het dus beter om niet te kiezen voor vinyl handschoenen. Wanneer je handschoenen draagt om de voedselhygiëne te bevorderen of je handen te beschermen tegen vuil, zijn vinyl handschoenen een goede optie. Ook indien comfort en nauwkeurigheid niet de hoogste prioriteit hebben of de handschoenen vaak gewisseld worden, zijn vinyl handschoenen ideaal. 

Gepoederde of ongepoederde handschoenen?
Er wordt niet niet alleen onderscheid gemaakt tussen de verschillende materialen. Er is ook nog de keuze tussen gepoederde handschoenen en ongepoederde handschoenen. Een gepoederde handschoen is voorzien van een laagje maïzena (maiszetmeel) wat het aantrekken van de handschoenen vergemakkelijkt. Ook zorgt het voor een betere opname van vocht of zweet wat het lang dragen van deze handschoenen comfortabeler maakt. Het is daarnaast belangrijk om te weten of u niet allergisch bent voor gepoederde handschoenen. Toch zijn gepoederde handschoenen niet in elke werkomgeving ideaal. In de voedingsindustrie zijn ze bijvoorbeeld niet toegestaan omdat er geen poeder in het voedsel terecht mag komen. Ongepoederde handschoenen zijn vaak duurder dan gepoederde handschoenen. Dit komt doordat disposable handschoenen standaard geproduceerd worden met poeder en er een extra handeling uitgevoerd moet worden voor het verwijderen van het poeder.

Welke maat handschoen?
Om de juiste maat handschoen te bepalen, meet u de handpalm van links naar rechts. Het aantal centimeters geeft de maat van de handschoen aan. De kwaliteit of het merk van de handschoen heeft geen invloed op de maat.


     
Al onze latex, nitril en vinyl handschoenen zijn geschikt voor eenmalig gebruik en zijn voedsel veilig. Al onze latex, nitril en vinyl handschoenen zijn CE- gecertificeerd en voldoen aan:

- EN 420:2003+A1:2009 Beschermende handschoenen

- EN 374 - Bescherming tegen chemicaliën en micro-organismen

- EN 455  - Voor medische wegwerphandschoenen

- AQL (Acceptance Quality Limit)1,5

- (EU) 2016/425 persoonlijke beschermingsmiddelen

- ISO 13485:2003


Wegwerp Handschoenen