Informatie mondmaskers

Wel of geen mondkapje?

Er zijn veel tegenstrijdige meningen in de media over de mondkapjes of ze wel of niet zouden beschermen tegen het Coronavirus. In sommige landen is het verplicht en in andere, waaronder NL wordt het wegens de zeer geringe werking (RIVM) afgeraden. Langzamerhand begint de overheid te beseffen dat het dragen van een mondmasker wel degelijk een bijdrage kan leveren in de bescherming tegen besmetting zeker in samenspraak met alle overige maatregelen die gewenst zijn. Maar welk mondmasker kies je? En hoe draag je een mondmasker? 

Bij het ademen, spreken, hoesten of niezen geeft men kleinere of grotere hoeveelheden afscheidingsdruppels vrij uit de slijmvliezen in de mond en neus. Kernen kunnen zich vervolgens door de lucht verspreiden naar een ander persoon. Bij een afstand van 1,5 meter zal er over het algemeen niet veel gebeuren. Echter indien die afstand, om welke reden dan ook, niet gehaald kan worden is het mondmasker een uitstekende aanvulling in de mate van bescherming. De mate van efficiëntie die een mondmasker biedt, hangt af van een aantal factoren. Denk aan de filtratie-efficiëntie, de kwaliteit van het materiaal en de pasvorm van het mondmasker op het gezicht van de drager. Verschillende ontwerpen zijn geschikt voor verschillende toepassingen en de zorgvuldige keuze van het masker is daarom belangrijk om het gewenste resultaat te bereiken.


Verschillende soorten mondmaskers

Er bestaan verschillende soorten mondmaskers die voor uiteenlopende doeleinden gebruikt worden. Elk type mondmasker heeft zijn specifieke eigenschappen. In ons assortiment vindt u chirurgische mondmaskers 3- laags en FFP2 (Filtering Facepiece Particals) mondmaskers. Op deze pagina leggen wij het verschil uit tussen deze twee typen mondmaskers.


Wat is het verschil tussen een chirurgisch en een ffp masker?

Er zijn belangrijke verschillen tussen een chirurgisch mondmasker en een FFP ademhalingsbeschermingsmasker:
1. Een chirurgisch mondmasker houdt vloeistofspatten tegen, maar niet de allerkleinste deeltjes van virussen, bacteriën en stofdeeltjes. Het FFP ademhalingsbeschermingsmasker houdt die deeltjes WEL tegen.
2. Verder sluit het chirurgisch monmasker minder goed aan op het gezicht waardoor ongefilterde lucht langs de randen ingeademd wordt.


Chirurgisch mondmasker

Het chirugisch mondmaskers beschermt de patiënt of cliënt tegen ziektekiemen uit de neus of mond van personeel / behandelaar. Daarnaast beschermt het mondmaskers de gebruiker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus. Chirurgische mondmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm. Er zijn meerdere typen:

Type I mondmasker: Bedoeld voor patiënten en cliënten, niet voor het medisch personeel.

Dat zijn 3-laags non-woven mondmaskers met oorelastieken en neusbeugel, ze lijken hetzelfde als mondmaskers type II, echter hebben ze een bacteriefilterprestatie van 95%. Deze mondkapjes worden vooral gebruikt in bijvoorbeeld OV, winkel en andere situaties waarbij men zich extra wilt beschermen. 

Type II mondmasker: Bedoeld voor gebruik door medisch personeel en contactberoepen, in die gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen. Zo zijn er onze 3-laags non –woven chirurgische mondmaskers met oorelastieken en neusbeugel  art.081430-MEDII. Deze mondmaskers hebben een bacteriefilterprestatie ≥98%.

Type II R mondmasker: masker biedt extra bescherming doordat deze niet-vochtdoorlatend is. De 'R' duidt op de vochtbestendigheid, die meer bescherming biedt dan een standaard masker omdat ze voorkomen dat mogelijk geïnfecteerde vochtdeeltjes in de luchtwegen terechtkomen. 

Type IIR maskers worden door de Wereld Gezondheids Organisatie aanbevolen voor verkoop aan gezondheidsinstellingen. Zo zijn er onze 3-laags non –woven chirurgische mondmaskers met oorelastieken en neusbeugel  art.081430-MEDIIR. Deze mondmaskers hebben een bacteriefilterprestatie ≥98%.De ademweerstand van deze maskers is hoger.


Waar moet een mondmasker aan voldoen?

1. BFE -Bacterie Filtratie Efficiëntie in vitro (ASTM F2101;07). De BFE is de effectiviteit van een masker in het tegenhouden van aerosole druppels die bacteriën bevatten en geeft aan hoeveel deeltjes door het chirurgisch masker worden tegen gehouden. Dit is direct gerelateerd aan de hoeveelheid bacteriën die via het masker vrijkomen in de omringende lucht. Hoe hoger het percentage, des te beter de patiënt of klant beschermd is tegen deeltjes afkomstig van het medisch personeel of behandelaar. 

Classificatie: TYPE I - BFE≥ 95%

                   TYPE II & IIR - BFE≥ 98%

2. ΔP – Ademhalingsweerstand ( Delta P). Deze test geeft de weerstand aan van een chirurgisch masker onder specifieke omstandigheden van luchtdoorstroming, temperatuur en vochtigheid. Hoe lager de ademweerstand, des te groter het comfort van het chirurgische masker is voor de gebruiker.

Classificatie: TYPE I & II - ΔP <40,0 Pa/cm 2        

                   TYPE IIR - ΔP <60,0 Pa/cm2

3. Spetter Weerstand (ASTM F2862;07). Deze test wordt aangewend om de weerstand van het filtermateriaal te bepalen tegen het doorlaten van mogelijke besmette vloeibare spatten. Hoe hoger de spatweerstand hoe beter de gebruiker beschermd is tegen spetters.

Classificatie: TYPE I & TYPE II (niet spetter resistent) niet vereist

                   TYPE IR & TYPE IIR ≥16,0 kPa (> 120 mmHg)

120 mmHg is de minimale waarde voor een mondmasker. Deze waarde komt overeen met de gemiddelde slagaderlijke bovendruk van het bloed. Hierdoor wordt u beschermd tegen scheurtjes in kleine aders, en het bloed er met kleine hoeveelheden uit kan spuiten. Er bestaan ook beschermingsproducten die meer dan 120 mmHg hebben.


Wanneer een chirurgische mondmasker dragen?

Bij de keuze van een juist chirurgisch mondmasker spelen enkele belangrijke factoren mee: 

1. Duur van de behandeling of ingreep. Voor niet medische korte behandelingen zijn mondmaskers Type I voldoende.Hoe langer men in de operatiekamer verblijft hoe meer bacteriën vrijkomen in de lucht en hoe hoger het risico dat deze bacteriën in de operatiewond terechtkomen. Kies daarom bij langdurige ingrepen een masker met hoge filtercapaciteit (Type II of IIR).

2. Risico van spatten tijdens de ingreep. Bij sommige chirurgische ingrepen kan men blootgesteld worden aan spatten. In dat geval wordt een spatbestendig mondmasker aangeraden, soms zelfs in combinatie met een veiligheidsbril of een spatscherm. Als een chirurgisch masker bestand is tegen spatten wordt dit aangegeven met de letter ‘R’ (Type IR of IIR). Voor een tandarts bijvoorbeeld is dit mondmasker prima geschikt.

3. Aard van de ingreep. Is er een hoger risico dan normaal? Bij Immuungecompromitteerde patiënten, implantaten, transplantaten etc. (Type IIR)

EU Standaard kwalificatie

Bacterie Filtratie Efficiëntie 

Ademhalingsweerstand (Pa/cm2)

Spetter Weerstand (kPa)

Type I

95%

<40,0

n.v.t.

Type II

98 %

<40,0

n.v.t.

Type IIR

98%

<60,0

>16,0

Het advies aan alle professionals die in de uiterlijke verzorging of zorg werkzaam zijn, is om de eisen volgens de Nieuwe Mondmasker Standaard EN14683 op te volgen. Hierdoor bent u zeker van kwaliteit en de prestatie van de mondmaskers. Met Safety4yoU worden de richtlijnen van de EN14683 aangehouden, staat hygiëne in uw praktijk voorop en voorkomt u de besmetting tussen behandelaar en cliënt.

Onze chirurgische mondmaskers worden regelmatig getest op alle belangrijke criteria bij het internationaal erkende NELSON Laboratories, LLC, Salt Lake City in Verenigde Staten en bij de SGS group -  welke is wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering.  Een Europese geautoriseerde vertegenwoordiger buiten de Europese Economische Ruimte (EER, inclusief EU & EFTA), aangewezen door onze fabrikant is Sungo Europe BV in Amsterdam om taken uit te voeren die vereist zijn volgens relevante EU-richtlijnen en wetten.


Het FFP ademhalingsbeschermingsmasker

Het FFP2 ademhalingsbeschermingsmasker is een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden. Het ademhaling beschermingsmasker, altijd aangegeven met FFP, moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan EN149 (buiten Europa ook N95 en KN95 klassering). Door de sluitende pasvorm is de kans op ‘lekkage’ tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker. Deze voorgevormde mondmaskers zijn verkrijgbaar met of zonder ventiel. Gebruik bij voorkeur een disposable ademhalingbeschermingsmasker zonder uitademventiel, immers bij een ventiel bestaat het risico dat bij spatten druppels via het ventiel binnendringen. Hoe hoger het getal achter de FFP, hoe hoger de bescherming.


Verschil FFP1, FFP2 en FFP3 mondmaskers

Het grootste verschil tussen FFP1, FFP2 en FFP3 is de filterefficiëntie:

1. FFP1 mondmasker biedt het laagste prestatieniveau van een beschermingsmasker. Een FFP1 masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van het Norovirus. Minimum bescherming tegen Tuberculose bij het behandelen of bezoeken van geïnfecteerde patiënten, en geen  bescherming tegen het Coronavirus.

2. FFP2 mondmasker: dit is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van Tuberculose (TBC). Beschermt ook tegen SARS, griep, mazelen, waterpokken, bof, ebola. Minimum bescherming tegen het Coronavirus bij het behandelen of bezoeken van geïnfecteerde patiënten.

3. FFP3 mondmasker biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit masker wordt o.a. gebruikt bij het werken met cytostatica. Beschermt tegen bio-terrorisme, pokken, ebola en het Coronavirus.


Wat is een KN95 of N95 masker?

In andere landen is de benaming voor FFP2 maskers anders dan in Europa en wel KN95 (China GB2626-2006) of N95 (United States) . Deze mondmaskers worden geproduceerd  voor zowel persoonlijk gebruik als voor medische doeleinden. Er is hierbij een essentieel verschil in kwaliteit en materialen . Door het grote tekort aan mondmaskers is er helaas een wildgroei ontstaan in de productie van mondmaskers met als gevolg dat er grote partijen slechte mondmaskers op de markt komen met alle gevolgen van dien. Let bij aanschaf van mondkapjes hier goed op!

KN95 of N95 is een standaard die de kwaliteit van het materiaal van de mondkapjes aangeeft. Internationaal wordt de KN95/N95  certificering erkend als de gelijkwaardige variant van de Europese norm FFP2 (Europe EN 149-2001). 

  • >90% (KN90)                  ⚬ >80% (FFP1)
  • >95% (KN/N95)               ⚬ >94% (FFP2)
  • >99,97% (KN100)            ⚬ >99% (FFP3)

Meer informatie over de samenstelling en normeringen van onze mondmaskers vindt u in de productomschrijving en onder de foto van het product in de bijgevoegde certificaten en test rapporten ( ook op aanvraag beschikbaar).


Hoe lang beschermt een mondmasker?

Een FFP/chirurgisch mondmasker mag aan één stuk worden gedragen tot het moeilijker wordt om te ademen (2-5 uur) of tot het masker heel nat wordt. 

 

Hoe zet ik een mondmasker op?

Het belangrijkste bij het gebruik van het mondkapje is dat deze goed aansluit op het gezicht. Als het masker niet goed aansluit kunt u ongefilterde vervuilde lucht via de randen inademen. Het masker werkt minder goed bij baardgroei en stoppels. Dan sluiten de randen van het masker niet goed aan op het gezicht. Goed scheren is daarom belangrijk. Een masker blijft minder goed zitten bij lang haar. Draag lang haar in een staart en steek het op als dat mogelijk is. Iedere leverancier geeft op de verpakking aan hoe het masker opgezet moet worden:

1. Zorg dat de handen schoon zijn. Reinig de handen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.

2. Trek het masker open en buig daarbij de neusbeugel licht.

3. Houdt het masker in één hand en de elastieken in de andere hand.

4. Houdt het masker onder de kin en plaats de elastieken op de kruin van het hoofd.

5. Controleer of de flap onder de kin goed naar achteren zit.

6. Plaats het onderste elastiek onder de oren. De banden kruisen niet.

7. Plaats de bovenkant van het masker net onder de neusbrug. Dat is het zachte deel van de neus. Gebruik de vervormbare neusstrip voor een ideale pasvorm. Druk het masker met twee handen aan beide zijden tegelijkertijd aan. Beweeg daarbij van boven naar beneden. Als u deze handeling niet goed doet, ontstaat er snel een kier.

8. Voorkom dat je het masker tijdens gebruik aanraakt.

9. Vervang het masker voor een nieuw exemplaar zodra het vochtig is geworden. Let op dat je maskers voor eenmalig gebruik niet meermaals gebruikt.

 

Hoe verwijder ik een mondmasker?

1. Verwijder het masker door het aan de achterkant beide elastieken met twee handen vast te pakken en trek het over het hoofd. Probeer te voorkomen dat je het masker aan de voorkant aanraakt.

2. Het masker is voor éénmalig gebruik, deponeer het na gebruik in de gesloten afvalbak. Laat het masker dus niet onder de kin hangen, en berg het ook niet op of in uw zak.

3. Na gebruik en aanraking met het gebruikte masker desinfecteert of wast u weer grondig uw handen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren