Informatie sneltesten

Testen op corona (COVID-19) is enorm belangrijk voor de bestrijding van het virus. Door te testen, kunnen corona-besmettingen sneller worden opgespoord én bestreden. Zolang iedereen nog niet gevaccineerd is, blijven de coronamaatregelen gelden en is testen op corona de enige manier om de samenleving stapje voor stapje te openen. Tot voorheen was de PCR-test de enige test die in Nederland werd gebruikt om het coronavirus op te sporen. Met een wattenstaafje (diepe swab) wordt een diepe keeluitstrijk en daarna een diepe neusuitstrijk gemaakt. Dit wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd en daar onderzocht. Zeer betrouwbaar maar de verwerking en analyse van de PCR-test kost echter veel meer tijd.

Wil je snel duidelijkheid? Dan zijn sneltesten dé oplossing en de sleutel tot een 'normalere samenleving'. Sneltesten kunnen namelijk een goede bijdrage leveren om ons leven in coronatijd weer terug te krijgen en het opnieuw op gang brengen van onze economie. De sneltesten worden al op grote schaal ingezet door bedrijven: werknemers doen thuis een sneltest en als ze geen corona hebben, kunnen ze naar het werk komen. Lees op deze pagina alle nodige informatie over de verschillende sneltesten.


Wat is een Corona sneltest?

Een Corona sneltest is een methode waarbij je getest wordt op de aanwezigheid van viruseiwitten. Voor het verrichten van de Corona sneltest is geen dure laborotorium apparatuur nodig en de uitslag is snel beschikbaar, vaak binnen 15-20 minuten heb je al resultaat.

Welke Corona sneltesten zijn er?

LAMP-testen

De LAMP-testen detecteren het virale genetisch materiaal van het coronavirus net als de reguliere PCR-testen (diepe neusswab) maar zijn door innovatieve methoden sneller en eventueel op locatie uit te voeren. Deze sneltest heeft minder tussenstappen en kan direct op de testlocatie worden geanalyseerd.

Ademtesten

Bij de ademtest wordt uitgeademde lucht onderzocht op moleculen die erop wijzen dat je besmet bent met het virus. Een ademtest kan een besmetting goed uitsluiten, maar niet goed aantonen. Dus negatief is negatief. Maar een 'positieve' ademtest moet altijd met een andere test bevestigd worden, zoals de PCR, LAMP of antigeentest.

Antigeen-sneltesten

De antigeentest toont antigenen van SARS-CoV-2 aan in neus- en/of keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien; meestal een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcasette. Antigeen-sneltesten zijn er in de vorm van speekseltesten/spuugtesten en ondiepe neustesten.

Welke sneltesten zijn door het RIVM goedgekeurd?

Het RIVM doet samen met de GGD veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van sneltesten. Een klein aantal sneltesten is gevalideerd. Hiervan is vastgesteld dat een positief resultaat voldoende betrouwbaar is. Dit betekent dat bij een positieve uitslag van deze testen geen aanvullende PCR-test nodig is. Het gaat om deze vijf sneltesten:

  • SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche
  • Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott
  • BD Veritor COVID test van Becton Dickinson
  • Sofia SARS Antigen FIA van Quidel
  • Standard F-Covid-19 Ag FIA van SD biosensor

Bij het RIVM wordt wekelijks in toenemende mate gediscussieerd over inzet van sneltesten bij personen onafhankelijk van klachten om de maatschappij open te houden.

Welke sneltesten zijn geschikt zijn als zelftest?

De antigeen-sneltest is ook te gebruiken als zelftest. Zelftesten zijn coronatesten die u zelf thuis voor de zekerheid kunt afnemen. Zelftesten zijn handig als u naar school, werk of kleine bijeenkomsten moet. Zelftesten zijn niet bedoeld om te testen bij klachten, om te testen voor toegang tot een evenement of om te reizen naar landen buiten Nederland. Op de verpakking van de zelftest moet een CE-logo staan. Er zijn twee soorten zelftesten met een CE-logo:

  • Zelftesten met CE-logo met daarachter een getal van 4 cijfers;
  • Zelftesten met CE-logo zonder een getal;

Op dit moment staat op de meeste verpakkingen van antigeentesten een CE-logo zonder een getal. Deze zelftesten zijn te koop dankzij een tijdelijke ontheffing. Hieronder vindt u een overzicht met de antigeen-testen die een tijdelijke ontheffing hebben. Deze mogen dus ook als zelftest worden verkocht.


Welke sneltesten hebben wij in ons assortiment?

In ons assortiment vindt u twee verschillende anti-geen zelf sneltesten: Joysbio Speeksel/Spuug Sneltest en de ondiepe Roche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal. 

Joysbio Speeksel Sneltest

De Joysbio Speeksel Sneltest is een van de meest innovatieve antigeen sneltesten ter wereld. Met de spuugtest van Joysbio weet je binnen 10-15 minuten de aanwezigheid van het COVID-19 virus. Deze sneltest is nieuw op de Nederlandse markt en identificeert op betrouwbare wijze de antigenen in speeksel die in het lichaam aanwezig zijn wanneer u besmettelijk bent met COVID-19 virus voor uw omgeving. Vanwege de niet-invasieve monsterafname is de sneltest ook ideaal voor gebruik bij kinderen, ouderenpersonen met een handicap.

De  Joysbio Antigeen Speeksel Sneltest is toegelaten in de Europese Unie en heeft een CE conformiteitsverklaring waardoor de test kan worden toegepast voor medisch gebruik. Tevens staat de  Joysbio Antigeen Speeksel Sneltest is ingeschreven bij Farmatec (Ministerie van VWS) als in vitro diagnosticum in het Nederlandse register voor medische hulpmiddelen. In Duitsland is de Joysbio Antigeen Speeksel Sneltest goedgekeurd door het Robert Koch Instituut (RKI, het Duitse RIVM) dat toezicht houdt op de ontwikkeling en bestrijding van het Corona virus. Tenslotte voldoet de Joysbio Antigeen Speeksel Sneltest aan de eisen van World Health Orginization (WHO) stelt aan sneltesten voor COVID-19 (specificiteit minstens 97% en een sensitiviteit van minstens 80%). 

Kenmerken Joysbio Antigeen Speeksel Sneltest

✓ Voorzien van EU CE-Certificaat
✓ Makkelijk en betrouwbaar
✓ Geschikt voor kinderen en volwassenen
✓ Specificiteit van 99%
✓ Sensitiviteit van 95%
✓ Niet-invasieve diepe monsterafname
✓ Geen dure laboratorium apparatuur nodig
✓ Snel resultaat binnen 15 minuten

Hoe werkt de Joysbio Antigeen Speeksel Sneltest?

Lees aub de handleiding zorgvuldig door en laat de inhoud van de corona antigeen speeksel sneltest op temperatuur (15°C-30°C) komen voordat je de sneltest gaat uitvoeren. Voor het meest betrouwbare resultaat dient deze test in de ochtend (voor ontbijt en tandenpoetsen) te worden uitgevoerd.

Snuit de neus en was de handen met zeep. Droog de handen af. Plaats het testbuisje verticaal in een buisjeshouder. Doe de buffervloeistof in het testbuisje. Haal de Joysbio sneltest cassette uit de folieverpakking. Plaats de sneltest op een horizontale ondergrond. Leg het spuugzakje klaar.

1. Plaats het spuugzakje over de mond. Neem het speekselmonster af door in het zakje te spugen. Als er niet direct speeksel in de mond zit, kunnen de wangen gedurende 15-30 seconden worden gemasseerd.
2. Plaats de tip van het pipetje in het zakje met speeksel en zuig wat speeksel op. Doe drie (3) druppels speeksel in het testbuisje, waarbij je het pipetje in het buisje houdt tot vlak boven de buffervloeistof. Knijp het restant van het speeksel monster uit het pipetje, terug in het spuugzakje.
3. Roer met behulp van het pipetje de buffervloeistof en het speekselmonster grondig door elkaar gedurende 20 seconden.
4. Plaats het dopje op het testbuisje. 
5. Doe drie (3) druppels van de buffervloeistof met het speeksel in het druppelgat van de testcassette (bij S).
6. Wacht 15 minuten voordat je de testuitslag afleest. Lees het testresultaat tussen de 15 en 20 minuten af. Een testuitslag die na 20 minuten verschijnt is niet meer geldig.

Roche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal

De Roche SARS‑CoV‑2 Antigen Test Nasal is een betrouwbare sneltest die gebruikt wordt als hulpmiddel bij de diagnose van SARS-CoV-2-infectie (Corona). Voor deze zelftest is alleen een ondiepe neusswab uit het voorste deel van de neus nodig. Dit betekent dat de monstername veel minder ingrijpend is. Een diepe afname in het neus-keelholtegebied is niet langer nodig en alles verloopt aangenamer, zachter en gemakkelijker voor u.

Het ministerie van VWS heeft ontheffing verleend aan Roche Diagnostics Nederland voor de inzet van SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal voor gebruik als zelftest. Deze nieuwe testmethode van deze Covid-19 test is minder belastend voor de patiënt dan de test met diepe neusswab. Vooral bij gevoelige personen zoals kinderen, ouderen of mensen met een handicap. Omdat de ondiepe neusswab voorin de neus wordt afgenomen, is de kans op niezen en hoesten kleiner. 

Roche Diagnostics heeft zich vanaf het begin van de pandemie volop ingezet in de strijd tegen het COVID-19 virus en ziet het besluit van het ministerie van VWS als een positieve stap naar de ‘open maatschappij’ waarnaar iedereen verlangt! Doordat deze sneltest, zonder tussenkomst van een zorgprofessional kan worden afgenomen, kan worden toegewerkt naar een meer intensief zelftestbeleid, waarbij iedereen snel en effectief kan bepalen of je vermoedelijk besmet bent met het COVID-19-virus en weer veilig kunt deelnemen in de samenleving.

Kenmerken Roche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal

✓ Officieel goedgekeurd door RIVM
✓ Een ondiep neusuitstrijkje is voldoende
✓ Kant-en-klaar, direct te gebruiken
✓ Nauwkeurigheid van 98,6%
✓ Sensitiviteit 90,6%
✓ Resultaat al na 15 minuten gekend
✓ Eenvoudig in gebruik, geen extra instrumenten nodig

Hoe werkt deRoche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal?


Hoe werkt deRoche SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal?
1. Breng de steriele swab in het neusgat met de meeste afscheiding. Terwijl u het wattenstaafje draait, steekt u het wattenstaafje 2 cm parallel aan het gehemelte (niet omhoog) in de richting van de keel in het neusgat totdat u weerstand ondervindt bij de neusschelpen. Oefen geen druk uit!

2. Draai de steriele swab 4 keer gedurende ongeveer 15 seconden tegen de neuswand en verwijder het uit het neusgat. Herhaal stap 1 met dezelfde swab in het andere neusgat. Opmerking: Het monster moet uit beide neusgaten worden afgenomen met dezelfde swab.

3. Plaats de steriele swab in een extractiebufferbuisje. Beweeg de steriele swab meer dan 10 keer heen en weer, terwijl u in het bufferbuisje knijpt.

4. Verwijder de steriele swab terwijl u in de zijkanten van het buisje knijpt om de vloeistof uit de steriele swab te extraheren. WAARSCHUWING! Als u niet in het buisje knijpt, kan dit leiden tot onjuiste resultaten vanwege een teveel aan buffer in de swab. Druk de tuitdop stevig op het buisje.

5. Plaats het testapparaat op een plat oppervlak en breng 4 druppels geëxtraheerd monster onder een hoek van 90º aan in het monsterputje van het testapparaat.

6. Lees de testuitslag af na 15 tot 30 minuten. Er verschijnt een gekleurde lijn in het bovenste gedeelte van het resultatenvenster om aan te geven dat de test correct werkt. Dit is de controlelijn (C). Ook als de controlelijn vaag is, moet de test worden beschouwd als correct te zijn uitgevoerd. Als er geen controlelijn zichtbaar is, is de test ongeldig. Bij een positief resultaat verschijnt er ook een gekleurde lijn in het onderste gedeelte van het resultatenvenster. Dit is de testlijn (T). Ook als de testlijn erg vaag of niet gelijkmatig is, moet het testresultaat als een positief resultaat worden geïnterpreteerd.

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren